Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2

           Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko bilogorske županije vrši  serološko testiranje na SARS – Cov – 2 za  opću populaciju koja želi  ispitati da li je bila u kontaktu sa  Sars – cov 2 virusom i da li je organizam stekao određenu količinu antitijela.

Serološkim testovima dokazuje se prisutnost protutijela IgM i IgG u krvi , koja nastaju kao imunosni odgovor organizma nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2.

Prema trenutno poznatim podacima IgM protutijela u krvi mogu se otkriti najranije krajem prvog tjedna od pojave simptoma, dok se IgG protutijela pojavljuju najčešće ubrzo nakon IgM protutijela,  nakon drugog tjedna. Oba protutijela otkrivaju se imunokemijskim testovima (CMIA) s visokom pouzdanošću najranije 10 do 14 dana od pojave simptoma ili izloženosti virusu.

Stvorena protutijela u jednom trenutku nakon izloženosti virusu dosegnu vršnu koncentraciju u krvi, nakon čega se njihova koncentracija postupno smanjuje te može pasti ispod mjerljive razine, što je vrlo individualno, odnosno ovisi o brojnim čimbenicima kod svakog pojedinca.

Pozitivan rezultat govori u prilog izloženosti virusu, odnosno da je organizam reagirao na SARS-CoV-2 virus stvaranjem protutijela.

Negativan rezultat može značiti da se osoba nije susrela s virusom, odnosno da nije preboljela COVID-19 infekciju. Međutim, budući da se protutijela počnu stvarati tek neko vrijeme nakon izloženosti virusu, što se razlikuje od osobe do osobe, negativan nalaz ne može se koristiti da bi se isključilo prisutnost virusa. Protutijela se mogu detektirati najranije 10 do 14 dana od izloženosti virusu, a najbolje vrijeme za serološko testiranje je otprilike 3 tjedna nakon kontakta s virusom. Također, primijećeno je da neke osobe nikad ne razviju mjerljivu koncentraciju protutijela.

Koja vrsta uzoraka se koristiti?

Za testiranje se koristiti uzorak krvi iz prsta ili vene

Serološkim testovima utvrđujemo prisutnost/količinu protutijela koja se razviju nakon kontakta s virusom. Naša serološka testiranja detektiraju dva parametra i to :

1.IgM protutijela koja se detektiraju u fazi zaraženosti sa SARS-CoV-2 virusom, sa i bez razvoja simptoma

2.IgG protutijela koja nam govore o preboljenoj infekciji ili prošlom kontaktu s virusom, sa i bez simptoma.

 

 

 

 

 

Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu pa mogu poslužiti i za utvrđivanje stvarnog broja osoba koje su se zarazile i oporavile bez simptoma ili s minimalnim simptomima.

Prisutnost protutijela na COVID-19/SARS-CoV-2 u krvi pacijenta (simptomatskog ili asimptomatskog) govori o imunološkom odgovoru organizma na virus, te testiranje pomaže u otkrivanju bolesnih i izliječenih, a također i asimptomatskih slučajeva.

 

Ukoliko smatrate da ste bili u kontaktu s COVID -19 oboljelom osobom ili ste imali simptome koji bi se mogli pripisati COVID-19, a niste bili dijagnostički obrađeni u vrijeme epidemije, ovim testiranjem možete otkriti svoj imunološki status prema SARS-CoV-2 virusu.  Pozitivna IgG protutijela govore vam o imunološkom odgovoru kojeg ste stvorili u kontaktu sa SARS-CoV-2 virusom, a dodatnom detekcijom IgM protutijela možemo odmah otkriti je li to nedavni ili davni kontakt.

 

POSTUPAK TESTIRANJA

Vađenje krvi za serološko testiranje na COVID-19 obavlja se u Službi za mikrobiologiju  Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko -bilogorske županije od ponedjeljka do petka .

Za testiranje se potrebno naručiti  na broj telefona  043/ 247-230.

Ukoliko želite nalaz primiti elektroničkim putem  (putem e-mail adrese) potrebno je ispuniti obrazac „ZAHTJEV ZA SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS -COV -2 NA VLASTITI ZAHTJEV“ koji se nalazi na našoj stranici . Napominjemo da će se obrazac moći popuniti i osobno na šalteru prilikom dolaska na testiranje, tko ga nije u mogućnosti osobno isprintati.

Osoba je obvezna pridržavati se epidemioloških mjera, te na testiranje doći sa maskom.

Cijena serološkog testiranja je 230,00 kuna za IgM i IgG protutijela. Ukoliko se radi o većem broju osoba iz neke organizacije odobravamo rabat : 10 osoba i više 10%, te 20 osoba i više 15%.

Uplata se može vršiti na žiro račun putem uplatnice ili osobno na blagajni prilikom dolaska na testiranje. Ukoliko se uplata vrši putem banke na testiranje je potrebno doći sa dokazom o uplati.

Podaci za uplatu su:

Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko bilogorske županije

IBAN: HR1123400091110694651

Model: 00

Poziv na broj :  OIB UPLATITELJA

Iznos: 230,00 kn

NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TESTCOVID-19 Cijepljenje bez najave! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2!!! NOVO !!! CIJENA TESTA 100,00knTESTIRANJE BRZIM ANTIGENSKIM TESTOVIMA NA SARS-COV-2Sustav prijavljivanja građana na cijepljenje protiv COVID-19Hodanjem do zdravlja ! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2Obavijesti vezane uz Covid 19 - SAMOIZOLACIJA ŠKOLSKA DJECAObavijesti vezane uz Covid 19 - PISMO OBOLJELIMACijeljenje protiv gripe sezona 2020/2021Corona Virus!Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“HPV CIJEPLJENJECijepljenje srednjoškolaca protiv humanog papiloma virusa (HPV)Cijepljenje protiv gripe - sezona 2018/2019SVJETSKI DAN HEPATITISA 28. SRPNJADOLAZE VELIKE VRUĆINE, KAKO OČUVATI ZDRAVLJE?8. RAZRED - HPV cijepljenjeCijepljenje protiv gripe - sezona 2017/2018Epidemija kuge na MadagaskaruObavijest sudionicima Rainbow festivala u Tramonti di SopraSvjetski dan virusnih hepatitisa 2017Kako spriječiti ozljede u zimskim mjesecimaOZEBLINE, SMRZOTINE, HLADNOĆA I ZDRAVLJECIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2016 / 2017Cijepljenje protiv HPV-aCIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2015 / 2016Poziv za obilježavanje "Svjetskog dana zdravlja"Potvrde o cijepljenjuMjere zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetimaCijepljenje protiv gripe u sezoni 2014 /2015UŠLJIVOST GLAVE (PEDICULOSIS CAPITIS)Svjetski dan zdravlja - 7. travnja Tečaj zdravstvenog odgoja - higijenski minimumNacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijevaCijepljenje protiv gripe u sezoni 2012 / 2013. godinePreporuke za branje gljivaSAVJETI-PREPORUKA ZA JAVNOSTKAKO SE PONAŠATI U ŠUMI PRILIKOM ORGANIZIRANOG KRATKOG IZLETAKalendar zdravlja 2012. godine - odabranoCijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisaOdjel Gerontološke zdravstvene zaštitePeludna prognozaNovi web site ZZJZ BBŽ
Online ispit higijenskog minimuma

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TEST

Za testiranje se potrebno naručiti na bro ...više

COVID-19 Cijepljenje bez najave

BJELOVAR:

Tijekom LISTOPADA pac ...više

! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2

! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SA ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TEST

Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2021 | web design & development TECHLAB