Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

Nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva

 

Temeljni problemi zdravstvenih sustava u svijetu su otkrivanje bolesti u kasnoj fazi, a preventiva i rano otkrivanje te edukacija dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Naglasio je da 20.000 građana u Hrvatskoj umire prerano od bolesti koje se ranim otkrivanjem mogu spriječiti, iako su mogli živjeti još 12,5 godina. "Jedna kuna uložena u prevenciju donosi deset puta više kuna, stoga ova akcija ne košta već donosi uštede i spašava ljudske živote.

Program probira za rano otkrivanja raka dojke provodi se u Hrvatskoj od 2006., a za rak debelog crijeva od 2008., no zbog pada interesa za preglede u posljednje vrijeme, Ministrstvo zdravlja odlučilo je programe ponovno potaknuti i revidirati. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice novi je, pak, program probira koji Ministarstvo zdravlja uvodi od ove godine. U tijeku je javnozdravstvena kampanja "Za zdravlje. Danas", čiji je cilj  doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja

Rak dojke

Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2,5 tisuće žena, najčešće u dobi iznad pedesete godine, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe. U preventivni program uključene su žene u dobi između 50 i 69 godina, koje će na kućnu adresu dobiti poziv na besplatan mamografski pregled s uputom gdje i kada se trebaju javiti. Testiranje visoko kvalitetnom mamografijom je rendgenski pregled kojim se bilježe promjene na dojci oko dvije godine ranije od pojave prvih simptoma ili opipljive kvržice.

Cilj programa je smanjiti mortalitet za 25-30 posto uz uvjet da se na pregled odazove 70 posto pozvanih žena. U dosadašnja dva ciklusa pozivanja odaziv je bio nedovoljan: u prvom ciklusu koji se provodio od 2006. do 2009. g. na pregled se odazvalo 63 posto pozvanih žena, dok je u drugom ciklusu, od početka 2010. do kraja 2011., odaziv bio 56 posto.

O koristi programa govore podaci po kojima je u prvom ciklusu otkriveno čak 1611, a u drugom 830 karcinoma.

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola; oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli upravo od karcinoma debelog crijeva. Godišnje bilježimo oko 3.000 novih slučajeva, a u više od polovine oboljelih bolest je već proširena. Najviše oboljelih je starije od 50 godina, a posljednjih godina se češće otkriva i u mlađih osoba.

U preventivni program uključeni su muškarci i žene u dobi između 50 i 74 godina, koji će na kućnu adresu dobiti pribor i upute za probir kojim se testira stolica na nevidljivo krvarenje. Osobe s pozitivnim nalazom bit će pozvane na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja razloga krvarenja.

Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju, otkriti i ukloniti polipe debelog crijeva, te time smanjiti mortalitet od raka debelog crijeva za 15 posto u narednih 10 do 13 godina nakon početka provođenja programa.

Prvi ciklus programa započeo je 2008. godine, ali se, nažalost, nije provodio veći dio 2009. i 2011. godine. Dosad je na adrese ciljane skupine poslano 1,2 milijun testova od kojih se vratilo tek 20 posto. Među 215.276 obrađenih testova na skriveno krvarenje, pozitivnih je bilo 14.239 ili 6,6 posto. U sklopu prvog ciklusa provedbe učinjeno je 9575 kolonoskopskih pregleda, otkriven je 531 karcinom, 3464 polipa a kod 1728 osobe različite upalne bolesti crijeva.

Rak vrata maternice

Od raka vrata maternice godišnje u Republici Hrvatskoj umre oko sto žena, a svake je godine tristotinjak novooboljelih. Rak vrata maternice na osmom je mjestu uzroka smrti od raka u žena.

Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64 godina, koje će na kućnu adresu dobiti poziv na Papa test. U tijeku je pozivanje za prvi ciklus pa je iz županijskih zavoda za javno zdravstvo poslano prvih 100 tisuća poziva.

Cilj programa je obuhvatiti 85 posto ciljne populacije tijekom tri godine od početka programa, smanjiti invazivni rak vrata maternice za 60 posto u dobnoj skupini između 25 i 64 godina te smanjiti mortalitet od invazivnog raka vrata maternice za 80 posto u 13 godina od početka programa.

Nositelj Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice je Ministarstvo zdravlja, a za praćenje provedbe zadužena su tri stručna povjerenstva, za svako od tri sijela raka. Nacionalne programe provode Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, radiološke jedinice, kolonoskopske jedinice, ginekolozi u PZZ, citološki laboratoriji, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Cilj javnozdravstvene kampanje jest doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja.

Image Map - Preventivni program

NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TESTCOVID-19 Cijepljenje bez najave! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2!!! NOVO !!! CIJENA TESTA 100,00knTESTIRANJE BRZIM ANTIGENSKIM TESTOVIMA NA SARS-COV-2Sustav prijavljivanja građana na cijepljenje protiv COVID-19Hodanjem do zdravlja ! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2Obavijesti vezane uz Covid 19 - SAMOIZOLACIJA ŠKOLSKA DJECAObavijesti vezane uz Covid 19 - PISMO OBOLJELIMACijeljenje protiv gripe sezona 2020/2021Corona Virus!Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“HPV CIJEPLJENJECijepljenje srednjoškolaca protiv humanog papiloma virusa (HPV)Cijepljenje protiv gripe - sezona 2018/2019SVJETSKI DAN HEPATITISA 28. SRPNJADOLAZE VELIKE VRUĆINE, KAKO OČUVATI ZDRAVLJE?8. RAZRED - HPV cijepljenjeCijepljenje protiv gripe - sezona 2017/2018Epidemija kuge na MadagaskaruObavijest sudionicima Rainbow festivala u Tramonti di SopraSvjetski dan virusnih hepatitisa 2017Kako spriječiti ozljede u zimskim mjesecimaOZEBLINE, SMRZOTINE, HLADNOĆA I ZDRAVLJECIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2016 / 2017Cijepljenje protiv HPV-aCIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2015 / 2016Poziv za obilježavanje "Svjetskog dana zdravlja"Potvrde o cijepljenjuMjere zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetimaCijepljenje protiv gripe u sezoni 2014 /2015UŠLJIVOST GLAVE (PEDICULOSIS CAPITIS)Svjetski dan zdravlja - 7. travnja Tečaj zdravstvenog odgoja - higijenski minimumNacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijevaCijepljenje protiv gripe u sezoni 2012 / 2013. godinePreporuke za branje gljivaSAVJETI-PREPORUKA ZA JAVNOSTKAKO SE PONAŠATI U ŠUMI PRILIKOM ORGANIZIRANOG KRATKOG IZLETAKalendar zdravlja 2012. godine - odabranoCijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisaOdjel Gerontološke zdravstvene zaštitePeludna prognozaNovi web site ZZJZ BBŽ
Online ispit higijenskog minimuma

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TEST

Za testiranje se potrebno naručiti na bro ...više

COVID-19 Cijepljenje bez najave

BJELOVAR:

Tijekom LISTOPADA pac ...više

! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2

! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SA ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TEST

Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2021 | web design & development TECHLAB