Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

Preporuke za branje gljiva

Vrijeme je berbe gljiva. Mnogi ljudi beru gljive za jelo u okolici svoje kuće, u mjestu stanovanja, na izletima i dr. U cilju izbjegavanja opasnosti koja prijeti neopreznim sakupljačima gljiva i sprječavanja trovanja gljivama, koja mogu uzrokovati i teška i ozbiljna oštećenja zdravlja, pa i smrt, pridržavajte se slijedećih preporuka:

1.Ne berite gljive, ako ne znate ništa o njima. Berite samo one gljive koje sigurno poznajetei pridržavajtese zakonskih propisa kojim je regulirano branje gljiva (Pravilnik o zaštiti gljiva NN 34/02, Zakon o zaštiti prirode NN 70/05).

2.Ako niste sasvim sigurni u vrstu gljivakoju planirate pripremiti za jelo, ukoliko je moguće, obratite se za savjet i determinaciju (prepoznavanje) stručnjaku iz područja gljivarstva. Ako se ne možete savjetovati sa stručnjakom za determinaciju, gljive u koje niste sasvim sigurni - bacite.

3.Izbjegavajte kupovati gljive na nesigurnim mjestimanpr. od uličnih prodavača; Ukoliko gljive kupujete na tržnicama ili sličnim mjestima, kupujte ih isključivo od ovlaštenih prodavatelja. Ovlašteni prodavatelji gljiva moraju imati potvrdu o položenom ispitu za skupljače gljiva ili za komercijalne sakupljače gljiva.

 

Informacije o gljivama i gljivarstvu, Pravilniku o zaštiti gljiva možete dobiti u Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu, adresa: Ozaljska 105, Zagreb, telefon i faks: (01) 5620-756, mobitel: (091) 1321-999, e-mail: tajnik@hmgs.hr. ili na na internetskim stranicama saveza: http://hmgs.hr, na kojima možete naći i informacije o svim udrugama - članicama Saveza.

Savez u svojim redovima ima 14 DETERMINATORA-MENTORA i 11 DETERMINATORA širom Hrvatske kojima se možete obratiti za potrebe determinacije (prepoznavanja vrste) gljiva. Do njih svatko može doći kontaktom koji je naveden na web stranici : HMGS.HR putem tel/mob/mail kontakta.

(Izvor: HZJZ)

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Corona Virus!

Coronavirus (2019 nCoV)  

 ...više

Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020

Cijepljenje  ...više

Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“

U sklopu Nacionalnog programa promicanja z ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više
Edukacija o infekciji HIV-om i zaštiti prava osoba

U organizaci ...više


Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

NATJEČAJ za specijalizaciju iz epidemiologije
Bilješke 2019.
PRRAS 31.12.2019.
Izjava
Pravilnik
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2020 | web design & development TECHLAB