Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

KAKO SE PONAŠATI U ŠUMI PRILIKOM ORGANIZIRANOG KRATKOG IZLETA

Vezano uz Vaše brojne upite s obzirom na nedavnu pojavu povećanog broja oboljelih od mišje groznice na Medvednici i epidemiološku situaciju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mogu reći slijedeće.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove godine nismo imali oboljelih od mišje groznice, što ne znači da ih neće i biti, jer toplo vrijeme tek dolazi, a ono pogoduje širenju ove bolesti. Naime, u registru zaraznih bolesti bilježimo rijetke slučajeve oboljenja od mišje groznice (0-1 oboljeli godišnje), s izuzetkom godina kada taj broj može biti nešto veći. Najviše oboljelih u županiji u zadnjih 10 godina bilo je 2002.g. (njih 8, no nije bilo smrtnih ishoda). Rizik obolijevanja od ove bolesti trajno je prisutan na našem području budući su šumski glodavci u našoj županiji, kao i u ostatku sjeverne Hrvatske stalno prisutan rezervoar virusa uzročnika mišje groznice. Stoga za sada ne postoji razlog pa tako ni preporuka da se zbog opasnosti od mišje groznice ne ide u šume.

Međutim, treba reći i to da šuma, bilo koja, inače nije čisto mjesto i nitko ne može osigurati dobre higijenske uvjete u šumi. Navest ću još neke zarazne bolesti od kojih se može oboljeti u šumama Bjelovarsko-bilogorske županije: krpeljni meningoencefalitis, Lyme borelioza, bjesnoća, tularemija, leptospiroza i druge. Također treba imati na umu i mogućnost ozljeda, ugriza životinja i raznih drugih nezgoda. Rizici obolijevanja (a pogotovo teških ishoda) pri kratkom izlaganju (npr. jednodnevni izlet) nisu veliki, no oni ipak postoje i prema raspoloživim podacima za sada nisu povećani. Stoga, ako netko inače prihvaća te rizike i boravi u šumi nema razloga da sada izbjegava taj boravak samo zbog mišje groznice.

U nastavku su sažete i neke osnovne upute (za one koji ipak vole izlete u šumi).

KAKO SE PONAŠATI U ŠUMI PRILIKOM ORGANIZIRANOG KRATKOG IZLETA

 • O samom izletu treba obavijestiti najbliže kontakte izletnika na način da se kaže gdje se točno ide, koje je planirano vrijeme polaska i povratka i kakve aktivnosti su predviđene.
 • O grupnom izletu potrebno je obavijestiti i sve zakonom predviđene osobe/institucije.
 • Grupu mora voditi iskusan vodič koji poznaje šumu i koji može uspostaviti nadzor nad grupom.
 • Mora se predvidjeti i osigurati sredstva komuniciranja u slučaju eventualne nezgode.
 • Ne smije se udaljavati od šumskih staza.
 • Ne smije se udaljavati od grupe.
 • Prije izleta potrebno je pratiti vremensku prognozu. Ako se predviđa nevrijeme ne treba ići u šumu.
 • U grupi mora biti prisutna osoba koja zna pružiti prvu pomoć ako zatreba. U skladu s time treba se i opremiti.
 • Ako u šumi dođe do susreta sa životinjama (živima ili mrtvima) ne smije ih se dirati.
 • Za boravak u šumi potrebno je prikladno se obući: visoku ili poluvisoku obuću (čizme, gležnjače); hlače dugih nogavica koje je najbolje staviti u obuću; majicu dugih rukava; jaknu ili bar prsluk; kapu ili kapuljaču.
 • U šumi se ne trči, ne sijedi, ne leži i ne valja po tlu.
 • Prije polaska potrebno je opskrbiti se zdravstveno ispravnom vodom za piće, a ako je moguće i za ruke. Najbolje je ponijeti individualnu bočicu pitke vode sa čepom.
 • Ne smije se piti i dirati voda sa eventualnih šumskih izvora.
 • Ukoliko nema zdravstveno ispravne vode za pranje ruku potrebno je imati barem vlažne maramice i dezinfekcijsko sredstvo.
 • Nečiste ruke ne smije se stavljati u usta, nos ili njima trljati oči.
 • Nečistim rukama ne smije se dirati hrana.
 • Vodu i hranu ne smije se ostavljati na tlu. Najbolje ih je stalno držati u naprtnjači na leđima koja ne smije biti preteška.
 • U šumi se ne smije jesti šumske plodove.
 • Odjeću i gole dijelove tijela prije dolaska u šumu potrebno je nasprejati repelentom, sredstvom za odbijanje insekata. Ukoliko je taj repelent kratkog trajanja, postupak je potrebno povremeno ponavljati.
 • Po povratku iz šume treba svu odjeću pažljivo svući i istresti, zatim pregledati cijelo tijelo da nema slučajno krpelja i okupati se.
 • Potrebno je poduzeti i sve druge mjere za očuvanje zdravlja (npr. ponijeti lijekove koje trajno koristite zbog određene kronične bolesti, izbjegavati ozljede i slično).

19.3.2012.

 

NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TESTCOVID-19 Cijepljenje bez najave! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2!!! NOVO !!! CIJENA TESTA 100,00knTESTIRANJE BRZIM ANTIGENSKIM TESTOVIMA NA SARS-COV-2Sustav prijavljivanja građana na cijepljenje protiv COVID-19Hodanjem do zdravlja ! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2Obavijesti vezane uz Covid 19 - SAMOIZOLACIJA ŠKOLSKA DJECAObavijesti vezane uz Covid 19 - PISMO OBOLJELIMACijeljenje protiv gripe sezona 2020/2021Corona Virus!Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“HPV CIJEPLJENJECijepljenje srednjoškolaca protiv humanog papiloma virusa (HPV)Cijepljenje protiv gripe - sezona 2018/2019SVJETSKI DAN HEPATITISA 28. SRPNJADOLAZE VELIKE VRUĆINE, KAKO OČUVATI ZDRAVLJE?8. RAZRED - HPV cijepljenjeCijepljenje protiv gripe - sezona 2017/2018Epidemija kuge na MadagaskaruObavijest sudionicima Rainbow festivala u Tramonti di SopraSvjetski dan virusnih hepatitisa 2017Kako spriječiti ozljede u zimskim mjesecimaOZEBLINE, SMRZOTINE, HLADNOĆA I ZDRAVLJECIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2016 / 2017Cijepljenje protiv HPV-aCIJEPLJENJE PROTIV GRIPE SEZONA 2015 / 2016Poziv za obilježavanje "Svjetskog dana zdravlja"Potvrde o cijepljenjuMjere zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetimaCijepljenje protiv gripe u sezoni 2014 /2015UŠLJIVOST GLAVE (PEDICULOSIS CAPITIS)Svjetski dan zdravlja - 7. travnja Tečaj zdravstvenog odgoja - higijenski minimumNacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijevaCijepljenje protiv gripe u sezoni 2012 / 2013. godinePreporuke za branje gljivaSAVJETI-PREPORUKA ZA JAVNOSTKAKO SE PONAŠATI U ŠUMI PRILIKOM ORGANIZIRANOG KRATKOG IZLETAKalendar zdravlja 2012. godine - odabranoCijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisaOdjel Gerontološke zdravstvene zaštitePeludna prognozaNovi web site ZZJZ BBŽ
Online ispit higijenskog minimuma

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TEST

Za testiranje se potrebno naručiti na bro ...više

COVID-19 Cijepljenje bez najave

BJELOVAR:

Tijekom LISTOPADA pac ...više

! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SARS - Cov -2

! NOVO ! SEROLOŠKO TESTIRANJE NA SA ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
NARUČIVANJE ZA BRZI ANTIGENSKI TEST

Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2021 | web design & development TECHLAB