Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ publikacije

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u BBŽ

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Ivana Ceronja

Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije

Ključne riječi: skrining, nacionalni program, rak debelog crijeva, Bjelovarsko-bilogorska županija (BBŽ)

U Hrvatskoj rak debelog crijeva je u porastu i drugo je najčešće sijelo raka u muškaraca i žena s prosječno 2 800 novih bolesnika i 1 800 umrlih godišnje, a pet-godišnje relativno preživljenje iznosi oko 50%. Prisutno je i naglo povećanje bolesnika iznad 60 godina starosti. U najstarijim dobnim skupinama to je najčešće sijelo karcinoma (1).
U Hrvatskoj rak debelog crijeva (kolon i rektum zajedno) u oba spola dolazi na drugo mjesto najčešćeg sijela raka, s udjelom u incidenciji od 15% u muškaraca i 13% u žena (2008.) ( 2).
Stopa incidencije kolorektalnog karcinoma u BBŽ 2007.g. iznosila je 60,9/100.000 stanovnika (n= 81), dok je stopa mortaliteta bila 36,1/100.000(n= 48) (3).
Trend kretanja prikazan je na Slici 1.

Slika 1.

Izvor: HZJZ ( Registar za rak)

Ciljna populacija su osobe u dobi 50-74 godine ( u Hrvatskoj je to oko 1,2 milijuna ljudi) testiranjem na FOBT (engl. fecal occult blood testing) svake druge godine, a minimalni obuhvat 60%. Osnovni cilj je smanjenje mortaliteta od 15% pet godina nakon početka programa, otkriti rak u ranijem stadiju te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljenje oboljelih (1).
Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za osobe u dobi od 50–74 godine na području Bjelovarsko-bilogorske županije počeo je 10.1.2008.godine.

Organizacija rada

Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) BBŽ (Služba za javno zdravstvo i socijalnu medicinu) je zadužen za koordinaciju i organizaciju ovog programa. Testiranje stolice na skriveno (okultno) krvarenje obavlja se u Službi za mikrobiologiji ZZJZ BBŽ. Osobe čiji je test negativan se ne obavještavaju o nalazu testiranja, a osobe koje imaju pozitivan test na okultno krvarenje u stolici obaviještene su o nalazu pozivom za kolonoskopiju na kućnu adresu. Pozitivne osobe pozivaju se na kolonoskopiju u OB Bjelovar. Od početka rada na Nacionalnom programu, bila je intenzivna suradnja s medijima, kako bi naši građani bili informirani o provođenju programa. Medijska kampanja je uključivala 4 lokalne radio postaje, novine (Večernji list, Jutarnji list, Bjelovarski list), emisije na HTV-u i NET-u, tiskovnu konferenciju sa županijskim čelnicima (dva dožupana i pročelnik), udruge - Hrvatska liga protiv raka- Ogranak Bjelovar, održana predavanja u 6 općina naše županije, te 3 stručna sastanka u Zavodu. Kontakt s liječnicima PZZ ostvaren je dopisom svim liječnicima u našoj županiji. Ravnatelj ZZJZ Bjelovarsko-bilogorske županije Vladimir Halauk-dr.med, spec.epidemiolog i dipl. ing. Zoran Bureš su obišli sva veća sela i općine naše županije vršeći predavanja o javnozdravstvenom značaju CRC.

Rezultati rada za razdoblje 10.01.2008. – 17.02.2010.

Na BBŽ je iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi poslano 17 702 koverata s testovima za osobe od 1933.-eg do 1945.-og godišta. U naš Zavod je stiglo 4 626 koverata, što je 26%. Koverata sa uzorcima stolice je bilo 2954, što je 17% ( razlika se odnosi na osobe koje su odselile ili umrle ). Obrađeno je 2879 testova, jer je 75 bilo neispravno. Pozitivnih ima 241 ( 8,4%). Podaci su prikazani u Tablici 1. Na kolonoskopiju je pozvano 239 osoba. Samo dvije nisu zbog privremene odsutnosti. Odustalo ih je 83, a kolonoskopiju je obavilo 126 osoba. Prema nalazima do sada 33 nalaza su uredna, 93 patološka ili 73,8%. Za 30 osoba nalaze još nemamo ( čeka se PHD, a 10 ih je pozvano 20.2.2010.) ( Tablica 2.).
Odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u BBŽ u prosjeku je oko 26 %, što je manje od potrebnog da bi se postigao cilj; ali s obzirom na zadane okolnosti i da je to početak Programa, nadamo se boljim rezultatima u slijedećem razdoblju.
Prema patološkom nalazu, utvrđeno je 13 karcinoma, 28 polipa, 40 hemeroida te 11 divertikla, uz 1 nalaz gdje se kolonoskopija nije mogla napraviti zbog nedovoljnog čišćenja.

Tablica 1.


Tablica 2.

Uzorci stolica još stižu u naš Zavod iako su koverte s testovima na područje BBŽ poslane u 12. mjesecu 2009.godine.
Suradnja s kolonoskopičarima je dobra što se vidi po broju pozvanih na kolonoskopiju. Postoji primjedba s njihove strane da “Purisan” nije dovoljno dobar za čišćenje.
Na kolonoskopiju se čeka nekoliko dana do najviše mjesec dana, a imamo 2 kolonoskopičara.

Problemi u radu

Veliki problem su nedostaci u kompjuterskom programu, a to nam oduzima mnogo vremena.
Iz postojećeg programa nije moguće vidjeti UKUCANE podatke zato što nisu sumirani:

1. Koliko je primljeno koverti
2. Koliko je očitano (obrađeno) nalaza na okultno fekalno krvarenje
3. Koliko je stiglo neispravnih uzoraka
4. Rezultate testova ( 0, 1, 2 ili 3 )
5. Koliko osoba živi van države
6. Koliko ih ima krivu adresu
7. Koliko ih ima u adresaru da nisu živi

Prve četiri stavke bi znatno ubrzale rad kod izrade izvješća, a ostale bi uticale na postotak odaziva. Osim gore navedenog ne postoji mogućnost ukucavanja osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva, niti osoba koje su obavile kolonoskopiju unutar godine dana (što bi također povećalo postotak odaziva). Također ne postoji mogućnost ukucavanja osoba pozvanih na kolonoskopiju. Ne znamo koji je razlog da se program nije doradio, ako već ne završio. Znamo samo da se stalno obećava, i tako već dvije godine.

Liječnici opće/obiteljske medicine su informirani o programu, ali im se pacijenti nedovoljno često javljaju kako bi tražili savjete vezane uz provedbu. Aktivan pristup PZZ mogao bi doprinijeti boljem odazivu.

Zaključak

Obzirom na navedene organizacijske nedostatke na nacionalnoj razini, možemo zaključiti da smo zadovoljni implementacijom Programa u našoj županiji. Za kvalitetniju organizaciju, provedbu i evaluaciju rada, nužno je što prije poboljšati kompjutorski program. Također je bitna kontinuirana medijska obaviještenost građana i poticanje na bolji odaziv od strane liječnika PZZ i patronaže. Mišljenja smo da je potrebno preispitati ekonomsku isplativost slanja testova građanima poštom, budući veliki dio bude neiskorišten (i bačen), što implicira velike financijske gubitke u ionako zahtjevnom sektoru zdravstva. Možda je bolji način organizacije podizanje testova od strane zainteresiranih građana u Zavodima za javno zdravstvo ili u izabranog liječnika PZZ, naravno uz popratnu medijsku kampanju.

Literatura

1. Marija Strnad Početak Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj, HČJZ, Vol 5, Broj 17, 7. siječnja 2009, www.hcjz.hr
2. Hrvatski zdravstveno- statistički ljetopis za 2008. godinu, www.hzjz.hr
3. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Incidencija raka u Hrvatskoj (za 2003-2007.god.)– Registar za rak, www.hzjz.hr

Kontakt

Valerija Čop, Koordinator za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za BBŽ
Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije
Služba za javno zdravstvo i socijalnu medicinu
Bjelovar, Matice hrvatske 15
Tel: 043/247-249
GSM: 098/210-433
e-mail: statistika@zzjz-bjelovar.hr

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Corona Virus!

Coronavirus (2019 nCoV)  

 ...više

Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020

Cijepljenje  ...više

Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“

U sklopu Nacionalnog programa promicanja z ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više
Edukacija o infekciji HIV-om i zaštiti prava osoba

U organizaci ...više


Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

NATJEČAJ za specijalizaciju iz epidemiologije
Bilješke 2019.
PRRAS 31.12.2019.
Izjava
Pravilnik
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2020 | web design & development TECHLAB