Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ publikacije

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

HEPATITIS A

Od 2016. godine u Europi traje epidemija hepatitisa A.

U Hrvatskoj je u 2017. godini službeno prijavljen 41 oboljeli od hepatitisa A, što je značajan porast u odnosu na 2016. (5 prijava) i 2015. godinu (4 prijave).

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u desetogodišnjem razdoblju (od 2007. do 2016. godine) od hepatitisa A oboljela je samo jedna osoba (2012. godine) i radilo se o importiranom slučaju. U 2017. godini u županiji nismo imali oboljelih međutim, s obzirom na povećan broj oboljelih u Hrvatskoj i u Europi općenito, realno je za očekivati da bi oboljelih moglo biti i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Hepatitis A ili zarazna žutica je akutna zarazna bolest jetre koju uzrokuje hepatotropni virus hepatitisa A (HAV).

To je vrlo zarazna bolest, s prosječnom inkubacijom od 28 dana u rasponu od 15 do 50 dana. Osoba je zarazna u drugoj polovici vremena inkubacije, dok još nije razvila simptome pa sve do kraja prvog tjedna žutice. Djeca mogu lučiti virus u stolici i do 6 mjeseci nakon infekcije.

HAV se može prenijeti kontaminiranom vodom, hranom, prljavim rukama ili feko-oralnim putem među bliskim kontaktima (kućnim, spolnim ili kontaktima u kolektivima kao što su vrtići i škole). Skupine pod većim rizikom za zarazu su primatelji zaraženih krvnih pripravaka, osobe koje koriste droge injektiranjem, muškarci koji imaju spolne odnose s osobama istog ili oba spola i beskućnici.

Bolest je često asimptomatska ili blaga, osobito u djece mlađe od pet godina. U odraslih je početak bolesti obično nagao s povišenom temperaturom, slabošću i bolovima u trbuhu, mučninom, povraćanjem i gubitkom apetita, a žutica je dominantan simptom. Simptomi bolesti mogu trajati od 1-2 tjedna pa sve do nekoliko mjeseci. U 15 posto slučajeva se javljaju povrati hepatitisa unutar godine dana. Nakon infekcije ostaje doživotni imunitet. Nije poznata pojava kronične infekcije. Smrtnost bolesti je niska: od 0,1 do 0,3 %, ali može biti viša (1.8 %) kod osoba u dobi iznad 50 godina ili u slučaju popratnih kroničnih bolesti jetre.

Liječenje je simptomatsko, a bolesnici se spontano oporavljaju.

Glavne preventivne mjere su provedba higijenskih sanitarnih mjera (osobna higijena s naglaskom na pranje ruku, uporaba zdravstveno ispravne vode i hrane, pravilna dispozicija otpadnih tvari i drugo) i cijepljenje gdje je indicirano. Savjetuje se odgovorno spolno ponašanje radi sprečavanja odnosno smanjenja rizika spolno prenosivih infekcija,  uključujući hepatitis B,  hepatitis C i HIV, osobito izbjegavanje oralno-analnog spolnog odnosa odnosno korištenje odgovarajuće zaštite da se smanji fekalno-oralna izloženost.

Za izložene kontakte preporučuje se postekspozicijska zaštita cijepljenjem i ukoliko je potrebno primjenom imunoglobulina.

U slučaju pojave tegoba koje bi mogle upućivati na hepatitis A, pogotovo ako je poznato da je bilo kontakta s oboljelima od te bolesti potrebno je javiti se nadležnom liječniku i epidemiologu.

U slučaju da ste bili u bliskom kontaktu s nekim tko je obolio od hepatitisa A, potrebno je što prije javiti se epidemiologu kako biste se zaštitili cijepljenjem tako da do razvoja bolesti ni ne dođe.

Za više informacija: HZJZ http://www.hzjz.hr/tag/hepatitis-a/

Služba za epidemiologiju, 19.01.2018.

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Corona Virus!

Coronavirus (2019 nCoV)  

 ...više

Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020

Cijepljenje  ...više

Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“

U sklopu Nacionalnog programa promicanja z ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više
Edukacija o infekciji HIV-om i zaštiti prava osoba

U organizaci ...više


Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

NATJEČAJ za specijalizaciju iz epidemiologije
Bilješke 2019.
PRRAS 31.12.2019.
Izjava
Pravilnik
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2020 | web design & development TECHLAB