Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ publikacije

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

ENTEROBIOZA (ENTEROBIASIS, MKB B80)

Definicija

Crijevna helmintoza (parasitoza) uzrokovana malom dječjom glistom - ENTEROBIUS VERMICULARIS.

 

Etiologija i epidemiologija

Glistica Enterobius vermicularis bijele je boje, veličine 2-13 mm pa izgleda poput bijelog končića. Odrasle jedinke žive u crijevu čovjeka, a spolno zrele postaju 15 dana nakon što jajašca čovjek unese u usta. Ženke crva izlaze kroz anus i polažu ljepljiva jajašca (osobito noću) na kožu perianalne i perinealne regije te potom ugibaju. U jajašcima su ličinke koje već za par sati postaju invazivne i u povoljnim vanjskim uvjetima mogu preživjeti do 2 tjedna. Čovjek se zarazi ako takva jajašca proguta. Dakle, za razliku od velikog broja drugih crva Enterobius vermicularis nema razvojnog ciklusa u vanjskoj sredini već samo u čovjeku i izvor mu je isključivo čovjek.

Zaraza kod čovjeka nastaje analno-oralnim putem (u djece najčešće autoinfekcijom preko onečišćenih prstiju). Moguć je prijenos zaraze preko kontaminiranih predmeta, rublja, posteljine pa čak i udisanjem prašine u kojoj se nalaze jajašca. Infekcija je osobito česta u dječjim predškolskim ustanovama i školama, gdje su osim djece zaražene i odrasle osobe koje se njima bave. Slično je i u obiteljima sa djecom.

 

Klinička slika

Većina zaraza ovom glistom asimptomatska je ili blaga. Kod simptomatskih oblika glavni simptom je svrbež perianalne regije koji je osobito jak noću. Bolesnik se grebe, često nesvjesno i time oštećuje kožu i sluznicu. Otpornost se ne razvija pa je moguće oboljeti više puta u životu.

Dijagnostika

Metoda izbora je pregled perianalnog otiska uzetog ljepljivom prozirnom vrpcom (selotejp) koja se zatim lijepi na prozirno predmetno stakalce radi dokazivanja jajašaca. Nalaz jaja i parasita u stolici je rijetkost. Odrasli crvići, sitni poput bijelog končića mogu se povremeno zapaziti prostim okom u stolici.

Liječenje

Lijek izbora je mebendazol koji se daje u jednokratnoj dozi od 100 mg, neovisno o dobi. Liječenje je potrebno ponoviti za 14 dana (ili 2-4 tjedna) da bi se spriječila rana reinfekcija iz još kontaminirane okoline.

 

Prevencija i suzbijanje

Nakon svakog liječenja uz osobne higijenske postupke (češće prati ruke, skratiti nokte, izbjegavati češanje analne regije, svakodnevno provoditi jutarnje kupanje stojeći u kadi pod tušem) treba provesti i higijenu rublja i prostorija, da bi se spriječila ponovna infekcija iz okoline:

  1. Tijekom nekoliko slijedećih dana preporuča se često mijenjati donje rublje, rublje za spavanje i posteljinu, a to valja činiti oprezno kako ne bi došlo do širenja jaja zrakom i udisanja.
  2. Rublje treba dezinficirati pranjem na povišenoj temperaturi ( >55°C, a najbolje iskuhavati)
  3. Stan je potrebno svakodnevno čistiti i usisavati kroz nekoliko dana nakon tretmana zaražene osobe.

Sve osobe u bolesnikovoj blizini (prije svega obitelj) treba ispitati na zaraženost, a potom primijeniti terapiju kod zaraženih. Sve zaražene osobe potrebno je liječiti istovremeno. Svim osobama kojima je propisana terapija potrebno je ponoviti terapiju nakon 2 tjedna zbog prirode samog parazita i mogućnosti reinfekcije iz okoline.

Neki stručnjaci preporučaju da ako ima više inficiranih u jednoj grupi ili u obitelji, treba istodobno provesti liječenje svih članova bez obzira na simptome ili nalaze pretrage.

 

Služba za epidemiologiju

Bjelovar, 27.09.2017.                                         

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Corona Virus!

Coronavirus (2019 nCoV)  

 ...više

Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020

Cijepljenje  ...više

Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“

U sklopu Nacionalnog programa promicanja z ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više
Edukacija o infekciji HIV-om i zaštiti prava osoba

U organizaci ...više


Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

NATJEČAJ za specijalizaciju iz epidemiologije
Bilješke 2019.
PRRAS 31.12.2019.
Izjava
Pravilnik
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2020 | web design & development TECHLAB