Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ publikacije

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

Mikrobiologija - Dijagnostika infekcija mokraćnog sustava

 Infekcije mokraćnog sustava ubrajaju se u najčešće bakterijske infekcije. Njihova dijagnostika bazira se na kliničkim simptomima i laboratorijskim pretragama urina.

 Mikrobiološka pretraga urina ili urinokultura je najčešća pretraga u većini mikrobioloških laboratorija. Izvodi se u svrhu izolacije uzročnika infekcije te određivanje njegove osjetljivosti na antibiotike.

 Uzorak za dokazivanje infekcije mokraćnog sustava je prvi  jutarnji urin odnosno urin  uzet nakon što pacijent  tri sata  nije mokrio. Iako je normalno urin u mokraćnom mjehuru sterilan, kontaminacija urina bakterijama iz periuretralnog područja može utjecati na rezultate pretrage. Zato se pacijentima savjetuje da prije skupljanja urina u za to predviđenu plastičnu posudicu ,sapunom operu vanjsko spolovilo,isperu ga vodom ,ispuste prvi mlaz mokraće  u toalet, pa tek srednji mlaz sakupe u posudu za urin. Takav urin treba što prije dostaviti u mikrobiološki laboratorij ,odnosno  do dostave ga pohraniti  u hladnjaku jer se u urinu  ostavljenom na sobnoj temperaturi razmnožavaju kako potencijalno patogene bakterije tako i  kontaminanti.

Kateteriziranim osobama se urin uzima prilikom promjene katetera ili iz katetera iglom i špricom na mjestu prethodno dezinficiranom 70% alkoholom.
 Kod malene djece urin se može skupiti  u plastične vrećice za urin koje se nalijepe na prethodno oprano periuretralno područje. Budući da tako uzet urin nosi veliku vjerojatnost kontaminacije ne preporučuje se držanje vrećice dulje od trideset minuta.

Mikrobiološka obrada urina traje jedan do pet dana. Na infekciju mokraćnog sustava upućuje  patološka leukociturija  i signifikantna bakteriurija  (≥10⁵ bakterija u  jednom mililitru urina).  Konačna interpretacija nalaza urinokulture usklađuje se  sa ostalim kliničkim parametrima  u cilju  efikasnog liječenja infekcija mokraćnog sustava.

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Corona Virus!

Coronavirus (2019 nCoV)  

 ...više

Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020

Cijepljenje  ...više

Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“

U sklopu Nacionalnog programa promicanja z ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više
Edukacija o infekciji HIV-om i zaštiti prava osoba

U organizaci ...više


Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

NATJEČAJ za specijalizaciju iz epidemiologije
Bilješke 2019.
PRRAS 31.12.2019.
Izjava
Pravilnik
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2020 | web design & development TECHLAB