Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ publikacije

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

Cijepljenje protiv tetanusa osoba koje ove godine navršavaju 60

 

Tetanus, u narodu poznat i kao „zli grč“, je teška zarazna bolest koja i uz današnje mogućnosti liječenja može završiti smrtnim ishodom. Do zaražavanja najčešće dolazi ako spore ove bakterije dospiju u organizam kroz ozljede kože ili sluznica. Spore su otporni oblici ove bakterije koji se nalaze posvuda u zemlji ili prašini gdje mogu preživjeti godinama. One tamo dospijevaju najčešće putem izmeta konja i krava.

Bolest se očituje bolnim grčevima mišića cijelog tijela. Oboljela osoba ne može otvarati usta što čini nemogućim uzimanje hrane i vode. Ubrzo dolazi do smetnji disanja što je razlog smrti bolesnika.

Tetanus se može spriječiti

Cijepljenje je najučinkovitija mjera za sprečavanje oboljenja od ove bolesti. Za razliku od većine drugih cjepiva gdje nas od bolesti protiv koje se cijepi može donekle zaštititi procijepljenost ili prokuženost drugih ljudi, sa ovim cjepivom to nije slučaj. Ovo je cjepivo isključivo osobna zaštita. Smatra se da zaštita nakon potpunog cijepljenja traje najmanje 10 godina.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv tetanusa uvedeno u kalendar cijepljenja 1955. godine.  Do tada je bilo oko 200 oboljelih osoba godišnje. U zadnjih pet godina praćenja (2006.-2010.) broj oboljelih je oko 5, što je smanjenje od 97%.

U razdoblju od 1997.-2010. godine broj oboljelih u Hrvatskoj bio je 117, od toga je 16 osoba umrlo. U istome razdoblju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilo je 15 oboljelih, što je oko 13% svih oboljelih u Hrvatskoj. Ako znamo da naša županija broji oko 3% pučanstva Hrvatske to je izuzetno velik broj oboljelih. Pritom je jedna osoba umrla, što je 6% svih umrlih u Hrvatskoj od te bolesti u tome razdoblju. Važno je napomenuti i to da za tih 15 oboljelih osoba nema podataka o cijepljenju, odnosno njih 10 potvrđeno nije bilo cijepljeno, dok za preostale to nije poznato.

Budući mi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo tradicionalno dobar odaziv na cijepljenja i roditelji savjesno zaštićuju svoju djecu u vrlo visokom postotku, od 1997. godine do danas imali smo tek jedno oboljenje od tetanusa kod djeteta i to dijete nije bilo cijepljeno. Međutim, i dalje bilježimo obolijevanja osoba starije životne dobi kao i u ostatku Hrvatske. Prosječna dob obolijevanja odraslih osoba u periodu od 1997. do 2010. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bila je 73 godine

Svake se godine prema redovnom kalendaru cijepljenja u Hrvatskoj besplatno cijepe protiv tetanusa osobe koje u toj godini navršavaju 60 godina.Tako sve osobe koje u ovoj 2012. godini navršavaju 60 godina života (rođeni 1952.g.) imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv tetanusa. Cijepljenje se vrši kod nadležnog, obiteljskog liječnika jednom dozom cjepiva. Naravno, to ne isključuje potrebu javljanja liječniku u slučaju ozljede i potrebu eventualnog docjepljivanja (to se procjenjuje individualno).

Niže je naveden još i prikaz obolijevanja po higijensko-epidemiološkim ispostavama Bjelovarsko-bilogorske županije u promatranom periodu.

Služba za epidemiologiju

27.03.2012.

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Corona Virus!

Coronavirus (2019 nCoV)  

 ...više

Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020

Cijepljenje  ...više

Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“

U sklopu Nacionalnog programa promicanja z ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više
Edukacija o infekciji HIV-om i zaštiti prava osoba

U organizaci ...više


Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

NATJEČAJ za specijalizaciju iz epidemiologije
Bilješke 2019.
PRRAS 31.12.2019.
Izjava
Pravilnik
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2020 | web design & development TECHLAB