Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
ZZJZ BBŽ publikacije

Epidemiologija - Pripravnost 0-24h

Peludna prognoza - Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija

Časopis za javno zdravstvo

 

PREVENTIVNE USLUGE ZA ZDRAV ŽIVOT

Kako mi moj liječnik – zdravstveni radnik može pomoći da ostanem zdrav?


Što je "preventivna usluga"?
 

Preventivna usluga može biti test ili savjet od vašeg liječnika / zdravstvenog radnika.

 

 Preventivne usluge mogu uključivati ​​slijedeće:

 

  • Testovi (koji se nazivaju „skrining“) služe kako biste provjerili opće zdravlje ili zdravlje određenih dijelova svog tijela
  • Redovita mjerenja tjelesne težine i krvnog tlaka
  • Savjetovanjeo prehrani, tjelovježbi, o konzumaciji alkohola, droga i duhana, te savjeti za suzbijanje stresa i sprečavanje nesreća
  • Imunizacijaza djecu i odrasle
  • Posebnitestovi u određenoj životnoj dobi, kao što su za vrijeme trudnoće, ili oni koji počinju u dobi od 50 godina (npr. nacionalni programi)

 

Hoće li mi moj liječnik /zdravstveni radnik reći koja mi je preventivna usluga potrebna?                                 

Da.Slijedite savjete, upute o važnosti pregleda, zdravom načinu života i izboru lijekova koji sprečavaju zdravstvene probleme. Preventivne usluge se ponekad nude u vašoj zajednici (npr. preventivno mjerenje krvnog tlaka, šećera, tjelesne težine ...).Ako niste sigurni koju preventivnu uslugu trebate, pitajte svog liječnika / zdravstvenog radnika         

Koje preventivne usluge žene trebaju?


Odrasle žene trebaju mjeriti svoju težinu i krvni tlak redovito. One bi također trebale kontrolirati PAPA test najmanje svake 3 godine,  radi prevencije nastanka raka vrata maternice. Početak kontrole kreće u 21 godini ili otprilike 3 godine nakon prvog spolnog odnosa. Mlade djevojke trebaju početi sa samo pregledom dojkiveć od 20. godine života (jedanput mjesečno između 5. i 10. dana menstruacijskog ciklusa). Nakon 20. odnosno 30. godineživota  jedanput godišnje preporuča se kliničkiiultrazvučnipregled dojki. S 40 godina– preporuča se  tzv. bazična mamografija. Od 50. do 74. godine, žene bi trebale raditi mamografiju svake dvijegodine. U dobi od 50 pa sve do 75 godina žene bi se trebale testirati za rak debelog crijeva.

Koje preventivne usluge muškarci trebaju?


Odrasli ljudi bi trebali redovito kontrolirati svoju težinu i krvni tlak. Počevši u dobi od 50 pa sve do 75 godina, muškarci bi se trebali redovito testirati na rak debelog crijeva. Muškarci i žene u dobi od 35 godina i stariji bi trebali kontrolirati svoje razine kolesterola i masnoća u krvi.                                                                                  

To su rutinski testovi koje bi svatko trebao učiniti. Ako vam liječnik predloži da napravite te testove, to ne mora značiti da imate zdravstvenih problema. Vaš liječnik će se pobrinuti da Vas uputi na sve što Vam je potrebno. Vaš liječnik / zdravstveni radnik može razgovarati s vama o važnosti pravilne prehrane (npr. smanjenju masnoća i kolesterola u prehrani) i fizičke aktivnosti, te izbjegavanju alkohola, duhana, droga i odgovornom spolnom ponašanju.

Koje preventivne usluge djeca trebaju?

Cijepljenjeje jedna od najvažnijih preventivnih usluga za djecu. Cijepljenje je vrlo bitno radi zaštite djece od bolesti kao što su: dječja paraliza, ospice i zaušnjaci.                                                                                                                                                                                                                                                 Vaš liječnik će provjeriti vaše dijete, kako bi bili sigurni da li se razvija i raste pravilno, reći će vam što možete učiniti kako bi vaše dijete imalo zdrave zube, dati savjet o  poučavanju vašeg djeteta pravilnim prehrambenim navikama i fizičkoj aktivnosti, prevenciji nesreća i ozljeđivanja (na primjer, koristeći sjedalice i sigurnosne pojaseve i čuvanju vašeg djeteta daleko od otrova i električnih priključaka), kako zaštititi dijete o opasnostima od droga, alkohola i duhana. Također možete pitati svog liječnika / zdravstvenog radnika za savjete o tome kako razgovarati s djetetom o reproduktivnom zdravlju, spolno prenosivim bolestima i AIDS-u.

          

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO BBŽ
Služba a javno zdravstvo i socijalnu medicinu
Odjel za zdravstveni odgoj i prosvjećivanje
 
      Želimir Bertić, dipl.mt.st.spec.javnog zdravstva

          

 

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Corona Virus!

Coronavirus (2019 nCoV)  

 ...više

Cijepljenje protiv gripe sezona 2019 / 2020

Cijepljenje  ...više

Živjeti zdravo: „Hodanjem do zdravlja“

U sklopu Nacionalnog programa promicanja z ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više
Edukacija o infekciji HIV-om i zaštiti prava osoba

U organizaci ...više


Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

NATJEČAJ za specijalizaciju iz epidemiologije
Bilješke 2019.
PRRAS 31.12.2019.
Izjava
Pravilnik
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2020 | web design & development TECHLAB