Ravnatelj Stručna služba Epidemiologija Ekologija Mikrobiologija Školska medicina Služba za jz i soc. medicinu
Služba za higijenu i epidemiologiju

Najvažniji stručno medicinski poslovi koji se provode u Službi za higijenu i epidemiologiju su sljedeći:

1. Higijensko-epidemiološki pregled i nadzor osoba predviđenih za zdravstveni nadzor prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07), te Pravilniku o načinu obavljanja zdravstvenih pregleda osoba pod zdravstvenim nadzorom (NN 23/94)

2. Higijensko epidemiološka analiza i evidencija prijava zaraznih bolesti i intrahospitalnih infekcija,

3. Epidemiološki izvidi i epidemiološka ankete kod prijavljenih zaraznih bolesti - njihova pojavnost u sporadičnom obliku i njihova pojavnost u epidemijskom obliku, te poduzimanje protuepidemijskih mjera.

4. Vođenje registara kliconoša akutnih i kroničnih zaraznih bolesti.

5. Higijensko epidemiološka kontrola i nadzor najvažnijih epidemioloških rizičnih mjesta i objekata: jaslice, dječji vrtići, osnovne i srednje škole, đački domovi, domovi umirovljenika, objekti društvene prehrane.

6. Planiranje cijepljenja, distribucija obveznih cjepiva i izrada izvješća propisanih Zakonom i Pravilnikom. Paralelno se prate i evidentiraju eventualne nepoželjne nuspojave i postvakcinalne komplikacije.

7. Aplikacija neobveznih i epidemiološki indiciranih cjepiva i seruma: cjepiva protiv hepatitisa B, cjepiva protiv krpeljnog meningoencefalitisa, cjepiva protiv gripe, cjepiva protiv bjesnoće, cjepiva protiv pneumokoka,  cjepiva protiv Haemophilus influenzae tip B itd.

8. Epidemiološka obrada osoba koje su ugrižene, ogrebene ili u kontaktu sa slinom ili krvlju bijesnih ili na bjesnoću sumljivih životinja.

9. Zdravstveni odgoj i zdravstveno prosvjećivanje: "Tečaj higijenskog minimuma" prije zaposlenja i tijekom zaposlenja prema Pravilniku o načinu stjecanja osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica (NN 23/94). Kontinuirani poslovi javnozdravstvenog značaja i događanja (TBC - AIDS), te općenito zdravstveno prosvjećivanje iz djelokruga poslova higijene i epidemiologije

10. Planiranje, kontrola, nadzor, te izrada izvješća poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD).

11. Poslovi edukacije zdravstvenih djelatnika  više i visoke stručne spreme (obvezan pripravnički staž).

12. Uvođenje HACCP sustava - preventivnog sustava koji identificira moguće opasnosti koje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane i utvrđivanje mjera za kontrolu opasnosti s ciljem osiguranja zdravstveno ispravne hrane. Obaveza uvođenja i primjene sustava određena je Zakonom o hrani (NN 46/07).

13. Obavljanje i ostalih poslova iz područja epidemiologije, a na zahtjev Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i na zahtjev lokalne uprave i samouprave.

ZZJZ BBŽ vijesti i obavijesti
Cijepljenje srednjoškolaca protiv humanog papiloma virusa (HPV)

Ove godine om ...više

Cijepljenje protiv gripe - sezona 2018/2019

Cijepljenje p ...više

SVJETSKI DAN HEPATITISA 28. SRPNJA

SVJETSKI DAN HEPATITISA – 28 ...više


ZZJZ BBŽ publikacije i radovi
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Kako vrućina djeluje na na&scaron ...više

SVRAB

 

< ...više
Edukacija o infekciji HIV-om i zaštiti prava osoba

U organizaci ...više


Tečaj higijenskog minimuma

Tečaj higijenskog minimuma - osnovni Tečaj higijenskog minimuma - prošireni


Dokumenti stručne službe za javnost (pdf format):

Odluka o visini troškova
Odluka o visini troškova - higijenski
Cjenik - Dopis ministarstva zdravstva
Tečaj higijenskog minimuma - kozmetika
Tečaj higijenskog minimuma - hrana
Arhiva dokumenata
Sva prava pridržana © ZZJZ BBŽ 2019 | web design & development TECHLAB